پيشكسوتان و بازنشستگان

مدرك: كارشناسى
مدت زمان همكارى: 1368/07/01 الى 1389/05/01

دیتاسنتر دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

دیتاسنتر دانشگاه آزاد اسلامی مشهد به عنوان اولین دیتاسنتر دانشگاه آزاد در ایران سال 1394 تاسیس شد.

index

اصلی‌ترین اجزا تشکیل دهنده دیتاسنتر دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

دیتاسنتر دانشگاه آزاد اسلامی مشهد از اجزا مختلفی مانند روترها، سوییچ‌های شبکه، دیوارهای آتش، سیستم‌های امنیتی، سیستم‌های ذخیره‌سازی، سرورها، رَک‌ها، کابل‌ها و سیستم‌های کنترل و مدیریت ارایه سرویس تشکیل شده است. نحوه طراحی محوطه اصلی (فضای سفید) دیتاسنتر به اینگونه است که سرورهای کامپیوتری به صورت طبقه به طبقه داخل کابینت و رک‌ها قرار گرفته‌اند و با کابل‌کشی اصولی و رعایت استانداردهای لازم، در ردیف‌هایی منظم کنار یکدیگر قرار گرفته اند.

دیتا سنتر:

• دارای 10 رک با قابلیت نگهداری 400 سرور فیزیکی.
  • سيستم دوربين مدار بسته:با نصب دوربينهاي مدار بسته در نقاط مختلف سايت مركزي، كليه نقاط سايت، از يك نقطه رسد می شود.
  • سيستم كنترل و ورود با اثر انگشت و از راه دور:با استفاده از این سیستم، كنترل ورود و خروج پرسنل و افراد مجاز، نظارت مي شود.
  • سيستم اعلان و اطفاء حريق:در پياده سازي IDC، تجهيزات کنترل دما و رطوبت، اعلان حریق تشخيص دود و حريق، برای کنترل، هشدار، مدیریت و خاموش كردن آتش در زمان بروز حريق مطابق استانداردهاي جهانی در نظر گرفته شده است.
  • دو مسیر برای توزیع برق و سرما و دارای راهرو سرد و گرم.

اتاق برق:

• برق:تامین برق دیتاسنتر به صورت 2 لینک جداگانه باUPS های مجزا می باشد. که در صورت قطعی برق، توسط یک دستگاه ژنراتور پشتیبانی می شود.

اتاق ارتباطات:

• ارتباط تا مخابرات:لینک ارتباطی IDC تا مخابرات توسط فیبر نوری و لینک دوم توسط یکی از شرکت های معتبر در زمینه ISP  تامین می شود.
  • مسیریابی شبکه:برای مسیریابی شبکه از تجهیزات سیسکو و میکروتیک و ارتباطات فیبر نوری و کابلی استفاده می شود.

اتاق مرکز عملیات امنیتی (SOC)

• Firewall:برای ایجاد امنیت زیرساخت، از فایروال با توان عملیاتی بالا استفاده می شود.
  • سيستم IDS, IPS, UTM: برای این منظور از سیستم IDS متن باز استفاده می گردد.
  • سیستم Antivirus:برای این منظور KasperSKY Antivirus Server در شبکه استفاده مى شود.
  • سیستم مانیتورینگ:با استفاده از نرم افزارهای مانیتورینگ ، کلیه رویدادهای شبکه و دیتاسنتر ثبت و کنترل می شوند.

از آنجایی که ذخیره‌سازی و مدیریت نرم‌افزارها و داده‌های حیاتی دانشگاه آزاد بر عهده این سرورهای کامپیوتری است، امنیت، کارآمدی، پایداری و همگام‌سازی مداوم دیتاسنتر با پیشرفت‌های روز دنیا بسیار حائز اهمیت است. از این رو، اداره کل فناوری اطلاعات مشهد با بکارگیری جدیدترین سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای امنیتی و به‌روزرسانی مدام آنها در این امر موفق بوده است. در واقع، زیرساخت ارتباطی و شبکه قدرتمند، سیستم‌های ذخیره‌سازی، منابع پردازشی و رایانشی، مهمترین اجزاء این دیتاسنتر می باشد.

افتخارات

تاريخ انتصاب : 1400/10/25

تاريخچه اداره كل فناورى اطلاعات و ارتباطات

13

اداره كل فناورى اطلاعات و ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامى مشهد در سال 1368 با عنوان مركز كامپيوتر واحد مشهد تاسيس شد و تا به حال به امور مكانيزاسيون سيستم هاى دانشگاه و اجراى آن مبادرت نموده است. در طول اين سال ها داراى 3 دوره عملياتى بوده است و در هر دوره سيستم هاى نرم افزارى با زبان برنامه نويسى عرف زمان خود و در محيط شبكه هاى ارتباطى خاص متناسب با تكنولوژى روز، طراحى مجدد، باز توليد و بهره‌بردارى نموده است.

اداره کل فناوری اطلاعات و ارتباطات متشکل از ۳ اداره به همراه مدیریت و سرپرستی و در حال حاضر مشتمل بر۱3 نفر به شرح ذیل فعالیت می کنند:

الف- اداره سخت افزار، شبکه و سایت

ب- اداره طراحی، تولید و پشتیبانی نرم افزار

ج- اداره اطلاعات و آمار

دوره اول: از سال 1369 تا 1376

دراين دوره سيستم هاى آموزش و مالى دانشجويى در محيط برنامه نويسى Clipperكه از خانوادهData baseبوده ، توليد و بهره بردارى گرديد . شبكه هاى ارتباطى مزبور محدود به ساختمانهاى دانشكده ها و بصورت محلى (L.A.N (Local Area Networkبوده و ساختمانهاى دانشكده ها هيچگونه ارتباطى با يكديگر نداشتند . سيستم هاى حقوق دستمزد و پرسنلى و امور مالى از سازمان مركزى دانشگاه اخذ و پياده سازى گرديد .

دوره دوم: از سال 1376 تا 1382

در اين دوره سيستم هاى آموزش و مالى و حق التدريس اساتيد بازبينى و طراحى مجدد گرديد و در محيط زبان و بانكهاى اطلاعاتى FAXPRO بازنويسى و توليد و پياده سازى گرديد . در اين دوره شبكه هاى ارتباطى ابتدا در محيط هاى شبكه هاى محلى L.A.N در ساختمانهاى دانشكده ها بهره بردارى گرديد سپس با استفاده از راديو هاى بى سيم بصورت W.A.N (Wide Area Network) ساختمانهاى دانشكده ها به يكديگر مرتبط و بصورت يكپارچه بهره بردارى گرديد . در اين دوره عمليات انتخاب واحد و حذف و اضافه براى اولين بار در ايران با استفاده از تلفن و توسط دانشجويان از خارج از دانشگاه بدون نياز به مراجعه و حضور در دانشگاه و سپس براى اولين با در ايران در محيط اينترنت و از راه دور انجام گرفت .

دوره سوم: از سال 1382 تا 1398

در اين دوره با توجه به نياز دانشگاه ابتدا طرح جامع مكانيزاسيون دانشگاه تهيه و به تصويب رياست دانشگاه رسيد .
در اين طرح جامع سر فصل هاى زير تعيين و ارائه گرديد .

1. بستر ارتباط سخت افزارى و شبكه جامع اختصاصى از طريق راديو بى سيم بين ساختمانها ( بين 26 نقطه و ساختمان در سطح شهر مشهد )

2. زير ساخت اطلاعاتى

در اين سيستم منابع اطلاعاتى بصورت متمركز در مركز فناورى اطلاعات و ارتباطات قراردارد و دانشكده ها وادارات از طريق شبكه هاى ارتباطى به آن دسترسى داشته و بصورت مشترك از آن استفاده مى نمايند بانك اطلاعاتى مورد استفاده MS SQL Server 2008 ،2005 مى باشد و در محيط Windows Server 2008،2003 بهره بردارى گرديد .

3. سيستم هاى نرم افزارى طرح جامع

سيستم هاى نرم افزارى جامع در 7حوزه رياست و دانشكده ها شناسايى گرديد و با استفاده از VB6 و محيط هاى VB.Net و ASP.Net طراحى و بازنويسى و پياده سازى گرديد .

در حال حاضر 63 سيستم نرم افزارى بصورت يكپارچه و در تعامل اطلاعاتى با يكديگر مورد بهره بردارى قرار گرفته و ويژگى هاى آنان بشرح آتى به اطلاع مى رسد .

دوره چهارم: از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۰

در این سال ها سامانه های متمرکز دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان های آموزشیار و پژوهشیار به واحدهای دانشگاهی معرفی شد و واحد ها با تبدیل اطلاعات و ارسال آن در سامانه های جدید نسبت به پشتیبانی و هماهنگ سازی با سامانه های مذکور اقدام نمودند. در بعضی از موارد با توجه به نوپا بودن سامانه های معرفی شده نسبت به تکمیل و تطبیق با سامانه های پیشین اقدامات موثری به عمل آمد.